A1.1 Lucruri mărunte, cu efecte mari. Efectele poziţiei corpului nostru

Cei mai mulţi dintre noi ne-am auzit cel puţin o dată mama, bunica sau învăţătoarea spunându-ne “Stai drept!”, “Ȋndreaptă spatele!”. Cu toate acestea, în birouri oamenii stau aplecaţi asupra laptopurilor, copiii şi adolescenţii asupra telefoanelor. Când merg, cele mai multe persoane sunt aduse de spate.

Mai este importantă în ziua de astăzi o bună postură? Mai este necesar pentru noi să stăm cu spatele drept sau aceasta ţine de nişte comportamente şi atitudini sociale ale unei alte generaţii?

Pentru că trăim timpuri în care orice subiect poate fi studiat din punct de vedere ştiinţific, cercetătorilor nu le-a luat mult timp să formuleze câteva opinii despre urmările posturii corporale pe care o adoptăm. Astfel, concluziile lui Brett şi Kate McKey au fost categoric în favoarea unei posturi corecte. Avantajele sunt numeroase şi merg până la a ne influenţa rezultatele şcolare şi profesionale.

Evită şi elimină durerile de spate. Atunci când adoptăm o poziţie corectă, greutatea corpului nostru este suportată de sistemul osos. Ȋn caz contrar, efortul este preluat de muşchi, ligamente şi tendoane, ceea ce duce la dureri de spate şi gât. De asemenea, o poziţie incorectă adoptată pe termen lung poate duce la deformări ale coloanei, ceea ce ne va arunca într-o spirală de probleme medicale, cu toată durerea implicată.

Ȋmbunătăţeşte activitatea organelor interne. Astfel, o postură corespunzătoare permite tuturor organelor interne să funcţioneze la capacitatea corespunzătoare, ceea ce duce la o mai bună stare de sănătate pe termen scurt şi lung.

Ȋmbunătăţeşte respiraţia. Printre organele interne puternic influenţate de poziţia corporală, se află şi plămânii. Un spate drept oferă mai mult spaţiu plămânilor şi o capacitate mai mare de a respira.

Ȋmbunăţăţeşte memoria, gândirea, capacitatea de învăţare. Raţionamentul merge chiar mai departe de atât. Am arătat că o bună postură corporală permite o mai bună funcţionare a organelor interne, inclusiv a plămânilor, ceea ce duce la o respiraţie mai profundă şi mai eficientă.

După cum ştim, prin respiraţie asigurăm organismului nostru oxigenul necesar. Prin urmare, o capacitate respiratorie mai bună va duce la o cantitate mai mare de oxigen asimilată.

Cercetările ştiinţifice au demonstrat că 25% din această cantitate de oiygen este folosită de creier. Aşadar, o cantitate mai mare de oxigen asimilată determină o mai bună funcţionare a creierului şi, implicit, o îmbunătăţire a memoriei, a capacităţii de înţelegere şi raţionare logică, a capacităţii de învăţare.

Un studiu făcut de Universitatea Colorado din Statele Unite, condus de Dr. Tomi Ann Roberts, a arătat că studenţii cu o postură dreaptă iau note substanţial mai mari la teste, faţă de cei care nu îşi controlează poziţia.

Există, de asemenea, studii care arată că o postură dreaptă creşte nivelul de testosteron şi scade nivelul de corticol (hormonul stresului) în doar câteva minute, ceea ce determină o creştere a încrederii şi o scădere a anxietăţii. Ȋn faţă unui test, elevii care adoptă o poziţie corporală dreaptă, devin astfel mai relaxaţi şi mai concentraţi pe rezolvarea cerinţelor, dar şi mai încrezători în reuşita lor.

Ne face să părem mai încrezători şi mai putenici. Arătam mai sus cum o postură dreaptă ne permite, datorită schimbărilor hormonale, să ne simţim mai puternici, mai încrezători, mai capabili de reuşită.

Poziţia dreaptă a corpului nostru îi face însă şi pe ceilalţi să ne perceapă mai puternici. Este un fenomen pe care îl întălnim si la animale. Atunci când vor să impresioneze, să domine, animalele fac tot posibilul să pară mai mari: îşi îndreaptă postura, se arcuiesc, îşi înfoaie penele. La polul opus, animalele care vor să transmită că sunt supuse se lasă jos, îşî pun botul pe labe, “se fac mici”. Şi la oameni, o postură dreaptă, care ne face să părem mai înalţi, le transmite celorlalţi senzaţia de putere şi încredere. De asemenea, cei care stau drept sunt percepuţi ca fiind deschişi, oneşti, corecţi şi cu valori morale, oameni pe care te poţi baza.

Studiile arată că datorită acestei percepţii, cei ce adoptă o poziţie corporală dreaptă au mai mari şanse de reuşită în viaţa profesională şi câştigă mai mult pe parcursul vieţii.

Dacă aceste concluzii v-au convins că poziţia corpului vă ajută în mult mai multe moduri decât credeaţi, nu vă mai rămâne decăt să îndreptaţi spatele!

Material realizat de Miruna Ionescu – Expert content platforma educațională

Photo