Alte reguli  pentru o învățare ușoară

Alte reguli pentru o învățare ușoară

Dacă ai citit articolul anterior și ți-a fost util, sigur îți va plăcea și acesta. Invață după aceste recomandări sau creează reguli proprii de învățare!

Poți învăța când citești

DA, deoarece prelucrezi materialul citit, îl înțelegi și obții rapid imaginea proprie asupra celor citite. Peste câteva ore, ai nevoie de un detaliu din ce ai citit. Cât îți amintești? Dacă e prea puțin, încearcă să citești altfel. Ia un creion, separă ideile principale, notează niște cuvinte importante din fiecare idee, desenează sau fă o schemă din acele idei sau cuvinte. Lasă câteva ore și amintește-ți același detaliu de care ai avut nevoie. E mai ușor acum?

Poți învăța fără memorare

DA, prin citire atentă a informației, prelucrare și înțelegere. Informația pe care ai înțeles-o se va lega de o alta și te va ajuta mai departe, ca să poți înțelege mai mult. Memorarea mecanică e ca la haine, poți să le porți pe ale altora, dar sunt mai largi sau prea lungi. Mai bine le porți doar pe ale tale.

Poți memora pentru învățare

DA, ai nevoie și de memorare. Ai nevoie de formule, denumiri, date și evenimente, ca să îți construiești harta personală de viață. Trebuie să știi al cui ești, de unde vii, care îți este ținta, când trebuie să te bucuri pentru alții din neamul sau din poporul tău. Poți fi un bun meseriaș fără a mai ști cum se calculează logaritmii, dar trebuie să știi formula apei, ca să nu te expui unui pericol și să bei ceva toxic. Memorează simboluri, date, versuri, evenimente, puncte cardinale, formule de salut românești sau din alte limbi, care te vor ajuta să înțelegi lumea în care te miști și să înveți să îți fie bine și onest.

Poți învăța mai ușor cu un plan de lucru

DA, e ca și când ai pleca la cumpărături cu o listă- știi ce vrei, ai făcut un buget, nu uiți să iei ceva important și îți rămâne și timp liber dacă nu alergi dezordonat printre rafturi. Dacă ai teme prea multe pentru o zi de școală sau prea mult de învățat pentru un examen, fă-ți un plan, un program de lucru, pe ore, bifează ce ai de făcut și ce ai făcut deja. Ia pauze și privește ceva frumos, care să te bucure. Creierul va fi mulțumit și te va ajuta dacă ești organizat.

Poți învăța de plăcere

DA, e bine să iei activitatea de a învăța ca pe o plăcere, chiar dacă îți consumă timpul pe care puteai să îl petreci cu prietenii. Sigur ai o disciplină care ți se pare ușoară, iar informațiile sunt scrise parcă doar pentru tine. Privește cu plăcere spre disciplina aceea, apoi și spre celelalte. Înveți pentru tine. De ce să nu îți placă? Ești copil, tânăr sau matur.Există timp pentru toate și toată viața vei învăța, dar fără note și stat în bancă. Fă-o cu plăcere și bucurie și îți va fi mai ușor.

Poți învăța prin desene

DA, poți face desenecare să te ajute la învățat,evident nu artistice sau picturi. Poți faceniște scheme, linii, floricele sau ceva care să te ajute să îți reprezinți conținuturile. Simpla desenare dă de lucru creierului și îl determină să fixeze mai bine informația, iar tu obții timp pentru a te gândi la ce trebuie să înveți. În plus, învățatul devine distractiv.

Tatiana Ghiță

Photo