Apel către părinți: Să învățăm copiii să fie toleranți!


Februarie, 2022

De ce este important să ne învățăm copiii ce este toleranța?
Toleranța a devenit ceva care nu mai este ceva invatat de locuitorii tarilor unde romanii merg pe perioade mai lungi sau mai scurte. Toleranța este un cuvant pe care ar trebui sa-l cunoastem cu totii si sa-l transmitem copiilor nostri. In prezent, mai mult decat oricand, copiii interactioneaza cu oamenii de alte etnii, religii si culturi diferite. Clasele de la scoala ale romanilor din diaspora sunt tot mai diverse, reflectand structura comunitatilor in care familiile traiesc si muncesc.
A-i invata pe copii toleranța este un lucru important nu numai fiindca face parte din respectarea legilor si din traditiile noastre de ospitalitate, dar si fiindca persoana care invata sa fie deschisa fata de diferente va avea mai multe oportunitati in educatie, afaceri si in multe alte aspecte ale vietii.
Ce inseamna toleranța?
Toleranța inseamna o atitudine deschisa si respect fata de diferentele care exista intre oameni. Desi era folosita initial pentru a se referi la diferentele etnice si religioase, conceptele de diversitate si toleranța pot fi aplicate la sex, disabilitatile fizice si intelectuale si alte diferente.
Toleranța inseamna sa-i respectam pe ceilalti si sa invatam de la ei, sa apreciem diferentele, sa cream punti peste distantele culturale, sa respingem stereotipurile injuste, sa descoperim elementele comune si sa cream noi legaturi. Toleranța, din multe puncte de vedere, este opusa prejudecatii.
Insa inseamna oare toleranța ca toate comportamentele trebuie acceptate? Nu, sigur ca nu. Comportamentele prin care ceilalti sunt nerespectati ori jigniti, ca rautatile de tot felul si agresivitatea, ori comportamentele care incalca regulile sociale, ca minciuna si furtul, nu trebuie tolerate. Toleranța inseamna sa acceptam oamenii asa cum sunt – nu sa acceptam comportamentele negative. Toleranța inseamna si sa-i tratam pe ceilalti asa cum ne place sa fim tratati.
O lume plina de diferențe
Unii parintii imbratiseaza faptul ca traim intr-o societate to mai diversa. Altii pot avea ezitari, mai ales daca nu sunt destul de expusi la oameni diferiti de ei.
Multi copii le-au luat-o deja cu mult inainte parintilor din punctul de vedere al expunerii la diferentele culturale. Cercurile lor de prieteni, colegii de scoala si echipele sportive sau grupurile de activitati extrascolare din care fac parte sunt mult mai variate decat erau cu o generatie in urma.
Iar parintii trebuie sa-si ajute copiii sa traiasca, sa invete si sa lucreze in comunitatile care vor deveni tot mai diverse.
A-i invata pe copii toleranța este un lucru important nu numai fiindca face parte din respectarea legilor si din traditiile noastre de ospitalitate, dar si fiindca persoana care invata sa fie deschisa fata de diferente va avea mai multe oportunitati in educatie, afaceri si in multe alte aspecte ale vietii.
Pe scurt, succesul copilului depinde de toleranța si deschiderea pe care o are fata de diferente. Succesul din lumea de azi – si din cea de maine – depinde de capacitatea de a intelege, a aprecia si a lucra cu ceilalti.
Astazi, mai mult decat oricand, diversitatea este o trasătură esențiala a lumii in care traim. Si daca pentru noi, adultii, acest lucru este adesea greu de acceptat, in virtutea unor prejudecati mostenite, cu care ne-am obisnuit sa traim, pentru copiii nostri, nascuti intr-o epoca in care, cel putin aparent, libertatea de gandire si de expresie, toleranța sunt valori promovate intens, acceptarea diversitatii pare sa fie mult mai simpla. Cu toate acestea, depinde de noi, in mare masura, cum ne educam copiii in spiritul acestei tolerante care, din pacate, de multe ori ramane doar la nivel teoretic.
Ce poate fi făcut, concret?
(Sfaturi – acțiuni practice)
Discuta despre cazurile de discriminare prezente in massmedia!
Accepta si respecta diferentele din propria familie!
Demonstreaza tu insuti respect fata de ceilalti!
Nu uita faptul ca un copil asculta mereu ce aude!
Ai grija cum alegi jucariile, cartile, muzica!
Raspunde onest la intrebarile despre diferentele dintre oameni!
Nu uita ca toleranța nu inseamna sa accepti comportamentele negative!
Ajuta-ti copilul sa se simta bine in propria piele!
Acorda-i copilului sansa de a interactiona cu oameni diferiti de el!

Evident, lista sfaturilor poate continua.... Mai importantă decât „cantitatea” sfaturilor (părinții putând identifica și alte metode de învățare a toleranței, în funcție de specificul unor situații, caracterul unor experiențe sociale sau interacțiuni etc.), este calitatea acestora. Măsura în care ele sunt aplicate și și produc efecte reale în dezvoltarea unui spirit TOLERANT!

VICTOR BADOIU
Asociatia Atitudini si Alternative

*Prezentul articol se inscrie in seria activitatilor educationale dedicate ASIGURARII SUSTENABILITATII PROIECTULUI.

 

Photo