Care sunt top 3 VALORI din viața ta?

Auzim de mici despre valori/valoare, însă căți dintre noi am zis cu voce tare care sunt valorile noastre?

În primul rand, sa vedem ce este o valoare?

Dacă ne uităm la definiția cuvântului VALOARE în dicționar, găsim: VALOÁRE, valori, s. f. - suma calităților care dau preț unui lucru sau unei persoane; măsură, grad în care cineva sau ceva e apreciat; importanță, însemnătate, preț, merit.

Dacă ne gândim la valorile personale, le putem considera un fir roșu care ghidează acțiunile, gândurile și atitudinile noastre conform principiilor și credințelor personale. Sunt acele elemente, standarde carora le suntem fideli în viața noastră și ne creează amprenta unică și specială a OMULUI-EU.

Multe dintre valorile noastre sunt însușite din familie, cumunitate, anturaj, prin puterea exemplului, din diverse experiențe de viață. Dacă alegem un șir de 10 valori dintr-o listă și le analizăm mai atent, ne dăm seama că multe dintre ele nu sunt cu adevărat importante pentru noi. De aceea, este bine să conștientizăm că există mai multe tipuri de valori. Imaginați-vă foițele de ceapă care se curăță și ajungem în profunzime, cu cât înaintăm, cu atât ne apropiem de lucrurile cu adevărat importante pentru noi. Una dintre clasificările valorilor, este cea reprezentată în imaginea de mai jos, 3 tipuri de valori:

1. Valorile Dobândite – sunt cele pe care le învățăm pe tot parcursul vieții;

2. Valori Alese – sunt cele pe care le alegem conștient pentru că sunt la modă, sunt promovate de societate, media, comunitate;

3. Valori Reale – cele cu adevărat importante pentru noi, la care nu am putea renunța niciodată.

Hai să vedem ce valori sunt importante pentru tine! Mai jos, vei găsi o listă cu valori, (creată de Robert Dilts si PeterSenge – Scara valorilor):

1. Alege 10 valori care crezi că te definesc cel mai bine și sunt importante pentru tine;

2. Din cele 10 valori te invit să tai acum 5 valori la care poți renunța în așa fel încât să rămai cu cele mai importante 5 valori;

3. Privește cu atenție cele 5 valori rămase și renunță la încă 2 valori;

Găsești acum în fața ta cele mai importante 3 valori din viața ta. Acele valori care te determină să faci lucrurile din viața, îți generează modul tău de comportament și tipul de gândire.

4. Acum numerotează de la 1 la 3, în funcție de importanța fiecărei valori pentru tine. Gândește-te bine la care dintre cele 3 nu ai putea să renunți în acest moment, pune această valoare pe locul 1, restul le clasifici în ordinea priorităților tale.

- Pune pe locul 4 și 5 cele două valori pe care le-ai tăiat ultima dată, la fel poți să faci și cu primele 5 valori tăiate de pe lista inițială.

Dacă te uiți pe această listă, vei observa că valorile tale reale, sunt cele 3, care te mână în viață și-ți definesc acțiunile și deciziile cele mai importante. Celelalte sunt negociabile, intră în categoria valorilor dobândite sau alese.

De ce este bine să faci acest exercițiu personal? Pentru că așa poți să îți dai seama dacă direcția din viața ta este una corectă, apropiată de valorile tale adevărate. Așa poți să îți dai seama dacă ești înconjurat de persoanele potrivite care îți susțin și împartașesc valorile personale. Pentru a crea relații echilibrate cu persoanele care contează în viața noastră, este important să le comunicăm acele valori.

Un om fericit și împlinit este unul care reușește să își alinieze mediul și contextul conform valorilor personale de bază!

Natalia Porubin-Gata

 

Photo