Copiii și Paștile, la pluralul fericirii!

Copiii și Paștile, la pluralul fericirii!

Paștile reprezintă pentru noi, în România, o sărbătoare impresionantă, în care comunitatea participă sau doar ia act, în funcție de credință ori religie, la marea Înviere. Dintre membrii comunității, cei mai fericiți sunt copiii, care primesc lumina Învierii și, pentru zâmbetul și dragul părinților, tot ce mâinile gospodinei și mașina industriei pot face mai gustos și bun. Sărbătoarea e una a bucuriei și a împărțirii cu toți cei dragi sau cu necunoscuții cărora le dai sau de la care primești această bucurie, iar Lumina primită călătorește din candelă în candelă și, cel mai important, din privire în privire și în sufletele mâinilor care o împart.

Ați văzut, cu siguranță, mâini de copii care primesc Lumina: degetele strâng puternic obiectul de lumină, sfiala se vede pe chip, zâmbetul înflorește cald ca flacăra care uneori lasă picuri de ceară fierbinte. Totul e căldură, e bucurie simplă și egală, e bucurie nemăsurată în rochițe sau jucării, căci e Sărbătoarea bună a binelui pentru toți. Sau așa ar trebui să fie, căci Paștile și copiii ar trebui să fie mereu doar sărbătoare și bucurie.

Copiii și Paștile, la pluralul fericirii! Sărbătorile sunt ale tuturor, dar cele mai frumoase sunt ale celor mici. Pentru ei deschidem o pagină de dicționar, o traducere a Paștilor în limba copiilor, ca să știe și cititorul cel mare cum se zărește sărbătoarea când ai cârlionții la nivelul mesei și abia poți vedea bunătățile de pe ea.

Ouă de Paşti - simbol al sărbătorii Învierii Domnului, se explică religios prin gestul Maicii Domnului care, venită să îşi plângă fiul răstignit, a pus coşul cu ouă lângă cruce şi s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroşit, a spus celor de faţă: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi“.

Ouă de Paşti - Niște jucării și ele!

Cozonác, cozonaci, s. m. Prăjitură făcută din aluat dospit, frământat cu ouă, lapte, unt, zahăr și ingrediente. – Cf. bg. kuzunak.sursa: DEX '09 (2009)

Cozonác - Cel mai frumos dar de la bunica și nucul cu leagăn din curtea ei!

Pască s. f. 1. Cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși. ♦ Anafură pe care preotul o împarte credincioșilor în ziua de Paști; paști (2). 2. Preparat alimentar tradițional, făcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, pe care îl mănâncă evreii în timpul Paștilor în loc de pâine. – Lat. Pascha. sursa: DEX '09 (2009)

Pască - Un cozonac rotund...de ce nu are nucă? Poate că a uitat mama ce să pună în el? Data viitoare o voi ajuta, doar să mai cresc nițel și să văd ce face ea acolo! Dar e bun și acum.

ărinte, părinți, s. m. 1. (La pl.) Tata și mama. ♦ Fiecare dintre cei doi părinți (1). ◊ (La pl.) Strămoși, străbuni. 2. Bărbat considerat în raport cu copiii săi; tată. ♦ Fig. Îndrumător, călăuzitor, protector spiritual. 3. Fig. Fondator, întemeietor, inițiator (al unei științe, al unei mișcări culturale etc.). 4. Fig. (În limbajul bisericesc) Dumnezeu (ca protector al oamenilor).** Șef al religiei creștine, întemeietor sau conducător al Bisericii creștine. ◊ (Prea) sfântul părinte = papa. 5. Fig. Preot. – Lat. parens, -ntis, sursa: DEX '98 (1998)

Părinți fericiți - Oamenii cei mai dragi, care mă fac mare!

Lumină - De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Lumina Sfântă (în greacă: Άγιον Φως) sau focul haric este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. A fost documentată consecvent din 1106, mențiunile anterioare fiind sporadice. Printre cele mai vechi menționări se numără: cea despre Sfântul Grigorie Luminătorul cca. 330 d. Hr., apariția sfintei lumini după cucerirea Ierusalimului de către perși circa 617 d.Hr.. Ceremonia este transmisă în direct în Grecia, Rusia, Ucraina, România, Belarus, Bulgaria, Georgia, Cipru, Liban și alte țări cu comunități majoritare creștin-ortodoxe.

Lumină – Sunt destul de mic și merg cu familia la biserică. Noaptea! Îmi place aici, primesc o candelă și aștept ceva. Toată lumea cântă, deși par cam triști. Mi-e cam somn, dar îmi e bine. S-a aprins și candela mea și toată lumea e veselă acum. Ce bine. Hristos a înviat, spun toți. Adevărat a înviat, spun eu și cred că adevărul meu micuț se va lipi de cel mare, al tuturor.

Dicționarul deschis se oprește deocamdată la această pagină, a copiilor care se bucură de Paști, ca de o vârstă. Sigur există alte sărbători și alți copii care se bucură, dar pentru cei care ne citesc aici, de aici, cu drag și bine, vă urează tradițional Tatiana Ghiță.

Vom continua.

Photo