Cum îți creezi o relație specială cu copilul tău?

Cum îți creezi o relație specială cu copilul tău?

Vrei să fii un părinte bun? Îți dorești să ai un copil fericit, sănătos și bine ancorat în viață? Îți dorești să creezi relații autentice fără a face uz de o disciplină dură? Cel mai ușor ajungi la lucrurile enumărate mai sus prin crearea unei legături strânse între tine și copilul tău. După cum bine știți, cuvintele sunt valorificate și confirmate prin fapte. Nu este suficient să le spunem copiilor noștri că îi iubim, aceste cuvinte trebuie însoțite de acțiuni concrete din care să simtă aceast sentiment.

Cum ne arătăm dragostea cu adevărat și într-un mod sănătos copiilor noștri?

În primul rând, nu este nevoie să ne concentrăm doar pe relația pe care o avem noi cu copilul nostru și pe lucrurile pe care le considerăm noi că e important să le facem pentru el. Este vital să conștientizăm că acestă relație are un dublu sens, iar la celălalt capăt al relației noastre există un pui de om cu gândurile și nevoile sale. Să îți arăți dragostea față de copil, înseamnă sa fii atent la interacțiunea cu el și să iei în considerare punctele sale de vedere.

"Oare de câtă energie este nevoie?

Pentru a putea fi prezent cu adevărat în viața copilului tău este nevoie de mult efort, motivație și resurse infinite de răbdare. Sțiați că 90% din persoanele care sunt pe patul de moarte regretă cel mai mult că nu s-au apropiat suficient de persoanele importante din viața lor? Iar, majoritatea părinților care au copiii mari își doresc să fi petrecut mai mult timp cu aceștia când erau mici.

Cum putem fi prezenți cu adevărat în viața copiilor noștri?

O căsnicie sau o prietenie crește și prosperă prin stimuli pozitivi, devotament și mult timp dedicat relației... Atenție = Dragoste. Cheia este atenția pe care pot eu să o ofer copilului meu. Chiar dacă sunteți implicat în diverse activități împreună cu copilul vostru, cum este gătitul, cumpărăturile, secretul unei relații minunate este să vă dedicați un timp special destinat doar acelui copil.

Cum fac mai exact acest lucru?

1. Creați o fundație fermă

Apropierea părinte-copil pe parcursul vieții este creată de la început, din primele zile când apare copilul în viața părintelui. De exemplu, cercetările au arătat că tații care își iau chiar și cu o săptămână de concediu mai mult în momentul în care devin tătici se naște o relație mai strânsă cu copilul lor în fiecare etapă, inclusiv când sunt adolescenți și studenți. Oare este situația cauză-efect? Unii teoreticieni spun că dacă un om se va lega de nou-născutul său, el va rămâne mai aproape de el de-a lungul vieții. Dar nu trebuie să credem că legătura cu nou-născutul este crucială, îngrijirea de zi cu zi a noii familii și susținerea constantă a copilului vostru de-a lungul copilăriei vor crea și ele legături strânse între voi .

2. Amintiți-vă, pentru toate relațiile e nevoie de timp și efort

Legăturile frumoase părinte-copil nu izvorăsc pur și simplu, la fel cum nici o prietenie nu apare din senin. Omul este programat biologic să-și iubească copiii, altfel rasa umană ar fi dispărut demult. O dată cu creșterea copiilor, este important să reînodăm acea legătură naturală care cu timpul, dacă nu este cultivată și fructifictă poate să dispară pe parcursul provocărilor din viața noastră care în ziua de astăzi nu sunt puține deloc. Din fericire, copiii își iubesc automat părinții. Atâta timp, cât nu luăm dragostea lor ca pe un dat și o prețuim și cultivăm, vom avea parte de o conexiunea puternică.

3. Creați-vă un timp dedicat copilului vostru

Să presupunem că vă programați o perioadă de timp semnificativă pentru a crea o relație bună cu copilul dumneavoastră. Conceptul de Timp de calitate este un mit, pentru că nu există garanția creării unui buton care ar activa automat apropierea. Imaginați-vă că lucrați tot timpul și ați planificat o seară romantică cu soțul, după ce ați fost plecați în deplasări în ultimele șase luni. Oare veți avea disponibilitatea de a vă deschide sufletul imediat? Probabil că nu.

În relații, fără cantitate, nu există nicio calitate. Nu vă puteți aștepta la o relație bună cu fiica sau fiul vostru dacă vă petreceți tot timpul la muncă sau ei își petrec tot timpul împreună cu prietenii lor.

4. Începeți cu încrederea - baza tuturor relațiilor reușite.

Încrederea vine din copilărie, când copilul învață dacă poate primi atenția și ajutorul vostru atunci când el are nevoie. Până când bebelușii au vârsta de un an, cercetătorii pot evalua dacă copiii sunt "atașați în siguranță" - trăsături foarte apreciate în societate. În primul rând, după denumire, persoanele cu un asemenea tip de atașament sunt sigure pe ele. Asta nu înseamnă că nu simt niciodată frică sau teamă însă le pot face față întelegând ca sunt reacții normale pe care le putem trăi uneori, dar și că pot fi înțelese și de cele mai multe ori controlate. Chiar mai mult decât atât, frica și teama pentru un atașament sigur pot fi traduse ca indicii ale unei situații periculoase, adică sunt reacții adaptative care ne pot proteja sau îndepărta de sursele amenințării.

De-a lungul timpului, câștigăm încrederea copiilor noștri în diverse moduri: țineți-vă de promisiunile făcute, jucați-vă mai târziu cu ei, dacă vă cer acest lucru într-un timp nepotrivit pentru dvs., creați-le încredere în persoana și promisiunile voastre.

În același timp, ne extindem pe parcurs încrederea, avem așteptări și creăm contexte de dezvoltare a copilului înspre explorarea unui potențial aliniat cu personalitatea și calitățile sale pozitive. Suntem încrezători în puterea dezvoltării umane și îi ajutăm pe copii crească, să învețe, să se maturizeze. Avem încrederea că, deși, copilul nostru are astăzi un comportament de copil, la un moment dat fata sau băiatul mic se transformă într-o persoană matură integră. Astfel, indiferent de ceea ce face sau nu, va exista mereu un potențial pentru schimbări pozitive.

Încrederea nu înseamnă să crezi orbește ceea ce îți spune adolescentul tău. Încrederea înseamnă a nu renunța la copilul tău, indiferent de ce face el. Încrederea înseamnă că nu te vei îndepărta niciodată în relația cu el din frustrare, pentru că ai încredere că el are nevoie de tine și că vei găsi o cale de a rezolva lucrurile.

Bibliografie:
Parinti linistiti, copii fericiti - Dr. Laura Markham

Realizat: Porubin-Gata Natalia

Photo