Cum să învăţ mai repede, mai bine şi mai uşor?

Cum să învăţ mai repede, mai bine şi mai uşor?

Elevi din toate timpurile şi-au pus măcar o dată această întrebare. Indiferent că am fost sub presiunea unui examen care bătea la uşă, ne-am dorit să obţinem rezultate mai bune sau pur şi simplu am vrut să acordăm mai puţin din timpul nostru studiului, fiecare dintre noi şi-a dorit la un moment dat o soluţie magică.

Ei bine, chiar dacă lucrurile nu se pot rezolva pocnind din degete, soluţii există. Un prim pas este să ne cunoaştem stilul de învăţare propriu şi să adoptăm o metodă de învăţare potrivită acestuia. Pentru că suntem diferiţi, şi modul în care învăţăm este diferit. Ține de felul în care creierul fiecăruia dintre noi procesează informaţia. Oricare dintre noi are o imensă capacitate de a învăţa în diferite moduri, dar pentru a ne descoperi stilul de învăţare, trebuie să ne gândim la cum preferăm să învăţăm ceva nou.

Cercetătorii au identificat trei stiluri de învăţare şi pentru fiecare dintre ele avem strategii eficiente de studiu. Iată care sunt acestea!

Stilul vizual

Dacă îţi aminteşti mai uşor ceea ce citeşti sau scrii, simţind nevoia să ai un material tipărit, să îţi iei notiţe, să desenezi sau să faci scheme, dacă înţelegi mai bine informaţia atunci când o vezi, atunci stilul tău de învăţare este unul vizual.

Ȋn acest caz, poţi adopta următoarele strategii de învăţare, care te vor ajuta:

-alege un loc de învăţare liniştit, preferabil în singurătate şi fără alţi stimuli;

-utilizează materiale printate;

-utilizează diagrame, postere, filme, în învăţare;

-ia notiţe detaliate, dar realizează şi hărţi mentale sau scheme care să concentreze informaţiile şi să le lege logic;

-utilizează evdenţiatoarele şi culorile, pentru a sublinia ideile importante pe text;

-stabileşte obiectivele de atins şi scrie-le pe o foaie, cât mai vizibil şi uşor de citit, înainte de începerea unei teme sau a unei lucrări;

-notează ideile principale pe cartonaşe colorate;

-trece în revistă titlurile, schemele, fotografiile;

Stilul auditiv

Dacă reţii uşor explicaţiile profesorului sau ale oricărui alt vorbitor, îţi plac discuţiile din clasă şi cele în grupuri mici, îţi aminteşti foarte bine instrucţiunile verbale/orale, ai tendinţa de a verbaliza ceea ce înveţi (citeşti cu voce tare sau preferi să discuţi cu cineva despre materialul învăţat), atunci stilul tău de învăţare este unul auditiv.

Măsurile eficiente pe care le poţi lua în acest caz sunt următoarele:

-învaţă împreună cu un partener, prin discuţii sau pur şi simplu ascultându-vă unul pe altul;

-citeşte cu voce tare materialele, informaţiile deduse, pentru o mai bună înţelegere a sensului acestora; poţi imprima diferite ritmuri textului, pentru a reţine mai bine;

-repetă propriile idei cu vocea proprie;

-calculează cu voce tare;

-recită cu voce tare informaţiile pe care doreşti să ţi le fixezi în memorie;

-înregistreaza audio informaţiile importante şi ascultă repetat înregistrarea;

-asistă la dezbateri şi colocvii.

Stilul tactil-kinestezic

Dacă ai tendinţa de a-ţi aminti în special ceea ce ai învăţat manipulând obiecte fizice, instrumente concrete, participând la activităţi practice sau pur şi simplu prin mişcare şi implicarea întregului tău corp, atunci stilul tău de învăţare este unul tactil-kinetic.

Ȋn acest caz, îţi recomandăm să adopţi următoarele strategii:

-plimbă-te, în timp ce spui cu voce tare ceea ce ai de învăţat, folosind notiţele (pentru tine s-ar putea să fie greu să studiezi la birou sau în bancă)

-dacă totuşi vrei să stai jos, foloseşte un şezlong sau o pernă de sprijin

-muzica de fundal, în surdină, te poate ajuta; cercetătorii au descoperit că în special muzica barocă te ajută să te concentrezi;

-foloseşte culori, pentru a-ţi susţine atenţia;

-ia frecvent mici pause (la fiecare 15-25 minute de studiu, acordă-ţi 3-5 minute de pauză);

-foloseşte materiale concrete pentru a înţelege mai bine;

-efectuează experimente;

-alege exerciţii de mişcare, dans, joc de rol, mimă, prin care să repeţi noţiunile studiate; poţi corela anumite noţiuni sau idei cu anumite mişcări;

-transpune notiţele în imagini şi benzi desenate;

-alcătuieşte hărţi conceptuale;

-urmăreşte cu degetul titlurile şi cuvintele-cheie;

-realizează exerciţii practice.

Este posibil să te regăseşti în descrierea mai multor stiluri de învăţare. Şi acest lucru este perfect firect. Ȋn realitate, noi îmbinăm cele trei stiluri de învăţare. Ȋn general, fiecare dintre noi are un stil dominant, dar pot exista ş cazuri în care să ne recunoaştem uşor în mai multe. Ȋn aces caz, îmbină strategiile de învăţare sugerate!
Aşteptăm să ne povesteşti ce rezultate ai obţinut!

Miruna Ionescu – Expert content platforma educațională

 

Photo