Dezvoltarea competențelor digitale - de la hobby la învățare și, de ce nu,  la un job de succes

Dezvoltarea competențelor digitale - de la hobby la învățare și, de ce nu, la un job de succes

„Fiecare vis la care renunți e o bucățică din viitorul tău care încetează să existe.”
(Steve Jobs)

Știai că 90% dintre locurile de muncă vor presupune, într-un viitor foarte apropiat, competențe digitale? Sună complicat? Competențe digitale … ce mai este și asta?

Ei bine, află că tu ești oricum parte a ‘’poveștii’’ despre competențele digitale. Nu ești tu cel care nu poți trăi fără telefon, cel care își verifică deseori contul de Facebook sau de Instagram, cel care intră pe WhatsApp pentru a stabili o întâlnire cu prietenii? Nu ești tot tu cel care caută o informație pe Google? Poate despre un fotbalist, poate despre un tricoucare se vinde numai în mediul on-line, poate despre un nou gadget …Și parcă tot tu ești cel care, intrând pe poarta școlii, te gândești cu plăcere la faptul că urmează ora de informatică și speri să poți sta cât mai mult în fața calculatorului. Cine știe, poate și o altă materie s-ar putea preda, cumva, tot în sala de informatică. Mai mult, îți imaginezi ziua în care vor sosi tabletele acelea despre care ai auzit în proiect. Uau - va fi super! Vei putea desena chiar și fără mult talent, vei asculta muzică, vei vedea un videoclip nou, vei găsi aplicații despre care ai auzit de la prieteni dar, mărturisește, nu prea înțelegi ‘’cu ce se mănâncă’’ și tare mult ai vrea să poți participa și tu la discuție ca un cunoscător cu ștate vechi. Și cine știe, pe calculator sau pe tabletă, te vei hotărî într-o zi să citești romanul - și nu numai rezumatul lui, care te-a ajutat să îți faci tema repede - despre care profa de română vă tot întreabă, fără să se plictisească, de vreo două săptămâni. Tu mai aștepți însă un pic, ai auzit despre manualele digitale și îți imaginezi că lectura este posibilă și ‘’pe repede înainte’’ …. Altfel, 250 de pagini în cartea aceea de la bibliotecă, zău așa, când să îți mai rămână timp de joacă și de ieșit cu prietenii?

Uau, cât de multe lucruri știi despre …. digitale!

Oamenii nu își mai pot concepe astăzi viața fără o întreagă gamă de tehnologii ale informației și comunicațiilor, pentru diferite domenii ale vieții lor. Acest lucru implică informare, comunicare, găsirea de soluții le diferite probleme sau preocupări, mai mari sau mai mici. La vârsta ta, să prelucrezi o poză pentru că e ceva în fundal și nu prea ai vrea să vadă toată lumea, să postezi filmulețul de la petrecerea de Halloween sau să instalezi jocul acela cu grafică 3D reprezintă niște momente absolut super! Ai vrea uneori să nu se mai termine niciodată, nici măcar mama să nu te mai întrerupă chemându-te la masă sau tata - pentru că mai are ceva de meșterit prin curte și nu poate fără tine!

Pentru că nu mai este nimeni altcineva de față, trebuie să recunoști că uneori te cam împotmolești și, când trebuie să scrii un text în Word, să utilizezi anumite emoticoane sau să modifici desene în Paint,îți este atât de ciudă că habar nu ai cum! Și nici nu vrei să îți întrebi prietenul, să vadă că nu știi niște lucruri pe care el pare să le facă așa, cu ochii închiși. E firesc, îți spui, pentru că el este mai mare!

Dar stai, ți-ai amintit că acum ora de informatică este mai mult decât o oră în programul săptămânal. Ora de informatică este, în programul de după școală, o activitate ce pare chiar interesantă, în cadrul proiectului‘’Integrare prin educație și ocupare în județul Dâmbovița’’. Ți-ai făcut cont pe platforma https://integredu.ro/pagina-elevilor/competen-e/competen-digital, ca și colegii tăi, dealtfel. Fiecare cu contul lui de utilizator, fiecare cu parola lui, pentru că știi cât este de important să ai un spațiu sigur, personal, chiar dacă folosești același calculator ca și colegii tăi. Și ce lucruri v-a spus doamna aceea, când v-a povestit despre activitate: că o fotografie poate fi ‘’aranjată’’ cu ajutorul unui program astfel încât să susțină diferite puncte de vedere, că vei învăța nu numai să utilizezi mai bine calculatorul, ci și cuvinte și expresii în limba engleză. Mai mult, competențele acestea digitale te vor ajuta să comunici mai bine, să iei note mai bune la Științe și, de ce nu – și speri din tot sufletul – și la matematică. Așa va fi? Pare să fie distracție și totuși te ajută să îți îmbunătățești rezultatele la școală? Atunci este super!

Dar cea mai tare fază a fost aceea când doamna v-a întrebat dacă v-ar plăcea să vă creați propriile jocuri și animații pe calculator, să programați roboți .... Parcă lumea ta a devenit, dintr-o dată, mai mare. Să îți faci o meserie din utilizarea calculatorului? Și încă una care vine cu bani mulți? Și cu mult funny?Ăsta da motiv să fii prezent la toate experiențele de învățare pe platforma IntegrEdu(https://integredu.ro/pagina-elevilor). Și nu uita: dă tuturor prietenilor! Puteți forma o echipă puternică de specialiști cu competențe digitale!

Lavinia Buruleanu
Responsabil activități educație
Asociația Atitudini & Alternative

Photo