Ziua Europei este și ziua noastră

Ziua Europei este și ziua noastră

Ziua Europei, Ziua Independenţei şi ziua în care se sărbătorește Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial se adună în buchet pe 9 mai, zi importantă pentru europeni, pentru români și pentru cei din comunitatea noastră și, deși sărbătorită în fiecare an, este nevoie să ne reamintim permanent de ce este importantă.

Această zi marchează încheierea celui de-al Doilea Război Mondial pe 9 Mai 1945, când Germania nazistă a fost învinsă de Coaliţia Naţiunilor Unite, iar pe 9 Mai 1950 ministrul francez de Externe, Robert Schumann, a propus un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania de Vest, moment în care s-a născut Uniunea Europeană. Acestei Uniuni i s-au alăturat patru state în anul 1951, statele Beneluxului (Belgia, Luxembourg şi Olanda) şi Italia, apoi la acest proiect au aderat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995). La 1 mai 2004 au aderat alte zece state: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, iar la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Din iulie 2013, o altă ţară a aderat la Uniunea Europeană, Croaţia, ca al 28-lea stat membru.

Ziua Europei este, deci, o sărbătoare a celor mai multe popoare de pe continent, a păcii și a unității, când în toate aceste țări se aude oda bucuriei și a înfrățirii, ca și țara și în comunitatea noastră.Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman, numită așa ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, care în 1950 propunea și stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, pe lângă cea economică, prin care să se înlăture pentru totdeauna posibilitatea altui război între națiuni.

De atunci a trecut mult timp, dar oamenii și țările lor nu au uitat grozăviile războiului și se bucură pentru orice prilej de a serba pacea, prin manifestările lor ori ale instituțiilor, care își deschid porțile pentru public la începutul lunii mai, la Bruxelles și la Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează evenimente pentru toate vârstele, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători.

În școli se organizează activități pentru a le arăta elevilor de ce este important evenimentul european a cărui geografie spirituală cuprinde și țara ori comunitatea lor, se cântă, se ascultă muzică, se desenează contururile bătrânului continent, care a scăpat de un război hâd și a renăscut prin Uniune.

În toate comunitățile, ca și la Românești, 9 Mai se întregește prin sărbătoarea neamului românesc care își cucerea independența în 1877. Tineri și bătrâni, cu tricolor și credință, oamenii locurilor își cinstesc istoria, neamul, rudele plecate demult într-o luptă pentru pământ și țară. Istoria e scrisă pe câmpul de luptă, iar cei de azi au datoria să o apere. Mereu. Nu doar într-o zi.

Ziua Europei este și ziua noastră! A oamenilor din România, a celor care trăiesc în independența de la 1877 și care au datoria să o ducă înainte. Mulți ani înainte, România!

Tatiana Ghiță

Photo