Ziua Învățătorului  este și ziua elevilor?

Ziua Învățătorului este și ziua elevilor?

Ziua Învățătorului este sărbătorită, în fiecare an, în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc, pe 5 a primei luni de vară, din data de 9 octombrie 2007.

Ziua Învățătorului, așezată nu întâmplător pe 5 iunie, cu un evident caracter educațional, național, apolitic și cultural, coincide cu ziua de naştere a lui Gheorghe Lazăr, cel care a fost pedagog, teolog, traducător și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească și prin faptul că, în anul 1818, a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava.

În acest an școlar, toate unitățile de învățământ și inspectoratele școlare marchează, prin manifestări specifice, acest eveniment, care nu reprezintă zi liberă nelucrătoare, în contractul colectiv de muncă aplicabil.Elevii vor veni la școală, dar nu vor face cursuri, ci vor sărbători oamenii dragi care îi ajută să crească intelectual, prin activități comune.

Ziua Învățătorului este și ziua elevilor?DA!

Răspunsul afirmativ s-a concretizat atât în multe școli dâmbovițene, cât și în comunitatea din zona Corbii Mari, iar sărbătoriții au fost învățătorii, profesorii, elevii și chiar unii dintre părinți. Au fost jocuri, dansuri, oamenii au râs împreună și au mâncat prăjituri, cele mai multe făcute de mame sau chiar de cadrele didactice.

Este necesară o astfel de sărbătoare? Răspunsul este și de această dată afirmativ: oamenii de la catedră își dăruiesc fiecare zi din anul școlar elevilor, iar în această zi pot primi răspunsul în zâmbete și recunoștință de la școlarii lor cât pentru tot restul anului. Circulația zâmbetelor din clasă este liberă, se zâmbește de la cadre didactice spre elevi și invers, toată lumea uită de note și catalog. E liber la sărbătorire!

Dar ziua nu are doar această valență, a sărbătoririi împreună, pentru elevi e și ocazia cunoașterii personalității celor care, în celelalte zile ale anului școlar, sunt părinții lor educaționali și camarazii lor în învățare. Este momentul în care profesorii devin mai apropiați și transformă un concept, relația didactică, în prietenie și grijă părintească, se eliberează și ei de grija notelor și acceptă, sincer și bucuros, prietenia și respectul elevilor care devin precum copiii lor.

Ziua Învățătorului este și ziua elevilor?Răspundem din nou afirmativ, pentru că e o zi a cadrelor didactice și a elevilor deopotrivă, care confirmă relația de respect. Respect care se construiește în timp, care se dovedește în timpul orelor de clasă, în timpul anilor de învățare, iar ziua aceasta e doar un pretext suplimentar e bucurie.

La mulți ani tuturor!

Tatiana Ghiță

Photo